ponedeljek, 16. julij 2012

Kaj je Vživo.si?



Spletni medij z “Live” vsebino


Kaj je Vživo.si?



Vživo.si je prvi slovenski spletni medij, ki je v celoti posvečen »live« vsebini – torej dogodkom, ki potekajo prav tisti trenutek, ko jih gledate na naši spletni strani. Gre za neprekinjeno pošiljanje video vsebine v realnem času; podatki so neposredno preneseni s kraja dogajanja in se predhodno nikjer ne shranjujejo ali obdelujejo.

Vsak trenutek se dogaja veliko dogodkov. Dogodki niso med seboj povezani ne vsebinsko ne regijsko, nekateri se odvijajo celo v istem trenutku. Sedanja praksa je, da se o dogodku poroča dolgo po njegovem zaključku, in sicer bolj ali manj subjektivno. Bralec ali gledalec posnetka nima vpogleda v preteklo dogajanje in mu ne preostane nič drugega kakor verjeti viru ali primerjati več virov med seboj, s čimer lahko vsaj približno pridobi objektivno sliko. Naša ideja je, da se dogodek – ne glede na to, za kaj gre – dejansko odvija pred gledalčevimi očmi, brez kakršnih koli posegov s strani tretje osebe, zato da se v največji meri zadrži objektivnost poročanja.

Tako je Vzivo.si slovenski poskus tako imenovanega Event Webcastinga spremljanje najrazličnejših dogodkov v živo – in njegove nadgradnje z Državljanskim novinarstvom (Spletno novinarstvo je definirano kot praksa pripravljanja in razpošiljanja informacij občinstvu. Državljansko novinarstvo pa predvideva aktivno vlogo državljanov pri procesu zbiranja, poročanja, analiziranja ter distribucije novic in informacij. Gre za relevantno, zanesljivo, neodvisno, natančno informiranje, originalno poročanje o ekskluzivnih zgodbah, ki se dogajajo zdaj in takoj).

Prek svojega spletnega medija želimo predvajati najrazličnejše vsebine, kot so predstavitve, koncerti, video poučevanja, video blogi, seje mestnega sveta ali nadzornega odbora, sejmi, kulturne prireditve, zborovanja, protesti, slovesnosti, top shop prodaja, lokalni športni dogodki, lokalne prireditve, gasilske veselice, nastopi, športni treningi, rojstnodnevne zabave, nenapovedani dogodki…

Pri tem spletni medij Vzivo.si odlikujeta dve izredno potencialni priložnosti:
  1. Možnost hitre in ekspanzivne distribucije vsebine preko socialnih medijev in spletnih strani z vgrajenim prenosom vsebine in
  1. Možnost, da je vsakdo lahko potencialni poročevalec.

Obe možnosti omogoča tehnološki napredek, s katerim je moč vsako vsebino vgraditi (ang. embedd) na katero koli spletno stran ali socialni medij, ter vsak pametni telefon s 3G/4G tehnologijo spremeniti v kamero, ki v živo predvaja vsebino iz katere koli lokacije na naš spletni medij.
To je za slovenski prostor povsem nov koncept, baziran na najnovejši tehnologiji, ki ima ogromne potenciale za razvoj. Zanj so značilni preprosta vsestranska uporaba, prilagodljivost razmeram in zahtevam, možnost bliskovite distribucije, vključevalna narava sodelovanja uporabnikov – gledalcev, nizke in fleksibilne tehnične zahteve ter integracija z drugimi kanali sporočanja.

Vzivo.si tako sestavljajo trije večji sklopi:

Dogodki v živo so organizirani dogodki, za katere je organizator dogodka organiziral prenos v živo preko našega spletnega medija.
Prenosi v živo so neorganizirani dogodki, ki jih v živo prenašajo naši poročevalci.
Video na zahtevo je posnetek dogodkov v živo za vse, ki ste zamudili prenos v živo.

Naj na tem mestu opozorimo, da Vzivo.si spoštuje vse veljavne zakone in predpise:

»1. Informacijski pooblaščenec vam pojasnjuje, da kamere na javnih površinah z neposrednim prenosom na internet spadajo pod videonadzor samo, v kolikor se posnetki teh kamer (vsaj za kratek čas) shranjujejo in nastaja zbirka posnetkov, ki v skladu z določbami ZVOP-1 predstavlja zbirko osebnih podatkov. Slednje pomeni predvsem tudi to, da so posamezniki na posnetkih vidni (in ne zabrisani ali kako drugače nerazpoznavni), to pomeni določeni ali vsaj določljivi.
2. Oddajanje signala kamere v svetovni splet je dopustno samo, v kolikor gre za tako imenovano panoramsko kamero, kar pomeni, da posameznik na posnetku ne sme biti razpoznaven.«
Informacijski pooblaščenec:
Nataša Pirc Musar, univ. dipl. prav.,
Pooblaščenka

Zakaj Vzivo.si?


Tak koncept smo si izbrali zato, ker želimo:
  • Posredovati verodostojne in maksimalno objektivne informacije zainteresirani javnosti kar se da hitro;
  • Omogočiti sodelovanje na dogodkih tistim, ki se jih ne morejo fizično udeležiti;
  • Razširiti vsebino vsem ciljnim uporabnikom na najcenejši, najhitrejši in najučinkovitejši način;
  • Zainteresirani javnosti omogočiti prostor za izražanje mnenj na podlagi maksimalno objektivnega podajanja informacij;
  • Omogočiti pokritost dogodkom, ki niso dovolj medijsko privlačni za konvencionalne načine predvajanja;
  • Posredovati nove ideje in ustvarjati nove trende;
  • Ponujati ljudem zabavo;
  • Omogočiti forum za javna posvetovanja in civilne iniciative;
  • Promovirati dogodke in spodbuditi udeležbo ali dvigniti prepoznavnost z neposrednim objektivnim prikazom dogodka;
  • Opravljati funkcijo varuha demokracije.

Poleg naštetih so še druge prednosti:
Dostopnost do vsebin in resničnega življenja zunaj sten domačega naslonjača v realnem času (sedanjosti) za starejše občane ali tiste, ki se iz najrazličnejših vzrokov dogodka ne morejo (lahko tudi vsebina na zahtevo) udeležiti.

Družbena odgovornost, saj bo povpraševanje po poceni prenosih in širjenje v družbena omrežja vedno dobrodošlo in iskano – s čimer se ustvarja priložnost za socialno podjetništvo. Lokalno prebivalstvo lahko poskrbi za prenos na zahtevo urednika. Večja učinkovitost dogodka, saj se zaradi preobilice dogodkov potencialni obiskovalci dogodkov ne morejo redno udeleževati. Organizatorju dogodka pa je cilj osveščati in obveščati o dogodku največjo možno množico, saj le tako lahko prepriča sponzorje in nastopajoče o resnični smiselnosti organiziranega dogodka.

Aktivnost populacije, v tem primeru slovenskega naroda, preide čez meje ulice, kraja, območja, države in prikaže nacijo v aktivni in še bolj zanimivi luči.
Ključna prednost tega pristopa pa je Interaktivnost: ta omogoča, da postane gledalec spletnih dogodkov neposredneje vpleten v samo izkušnjo, bodisi prek neposrednega stika s poročevalcem/organizatorjem dogodka oziroma neposrednega stika z drugimi gledalci, bodisi prek sodelovanja v javnih forumih, na spletnih mestih tradicionalnih medijev ali prek mehanizma podajanja komentarjev na vsebino, ki jo gleda in doživlja »v živo«. Odziv občinstva in interakcija z njim sta ključni lastnosti, ki lahko pripeljeta do pomembnih kulturnih sprememb.

Tehnične zahteve in Prenos


Prenos je možen: neposredno z našega spletnega medija Vzivo.si, z vaše ali druge izbrane spletne strani, z Livestream kanala; alternativno tudi s socialnih omrežij. Z enim samim klikom je namreč moč deliti vsebino prek elektronske pošte, google+, Facebooka, Twitterja… deluje tudi na napravah, kot sta iPad in iPhone ter drugih napravah, ki bazirajo na sistemu Android.


Pri naročilu prenosa je potrebno zagotoviti vsaj:
  1. LAN širokopasovni dostop do interneta ali
  1. Wi-Fi širokopasovni dostop do interneta ali
  1. 3G/4G stabilno mobilno omrežje.


Pri tem LAN omogoča najboljšo kakovost in stabilnost prenosa, Wi-Fi nekoliko slabšo, medtem ko je 3G/4G omrežje najmanj stabilno iz vidika zagotavljanja konstantnega in kvalitetnega video prenosa podatkov (rezultat je lahko prekinjanje slike in zvoka).
Vzivo.si je naročen na storitev Livestream in uporablja Livestream certificirano opremo.


Razvoj projekta

Projekt V ŽIVO.si predvideva prenos dogodkov iz celotne Slovenije.
Za doseganje tega cilja je nujno potrebno zagotoviti lokalne partnerje s katerimi bomo soustvarjali program in zagotavljali vsebine. Regijska pokritost s podporo lokalnih partnerjev, pomeni tudi širjenje občinstva in dejansko medijsko podporo lokalnim aktivnostim.


EKIPA V ŽIVO.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar